شاخصه های تحقق جهاد اقتصادی
سال جدید به پیشنهاد رهبر معظم انقلاب سال "جهاد اقتصادی" نامیده شد. بار معنایی "جهاد" توجه به بعضی شاخصه ها را برای تحقق صحیح منویاتی که در ورای این نام طراحی شده است ضرورت می بخشد.
نخست/ حرکت آرام و معمولی اقتصادی ترجمه درستی از جهاد اقتصادی نیست. جهاد اقتصادی نوعی از مبارزه رو در رو با دشمنی است که مانع پیشرفت و تعالی اقتصاد کشور است و ملزومات یک مبارزه حقیقی را می طلبد. رهبر معظم انقلاب در بیاناتی به این مهم اشاره کرده اند:
"جهاد اقتصادى، صرفاً تلاش اقتصادى نیست. جهاد یک بارمعنائى ویژهاى دارد... در جهاد، حضور و رویاروئى با دشمن، مفروض است... یک وقت شما میخواهید یک تلاشى را انجام دهید، که بخصوص یک دشمنى سینه به سینه شما ایستاده است؛ این میشود جهاد... حرکت طبیعی کافی نیست؛ باید در این میدان، حرکت جهشی و مجاهدانه داشته باشیم."
دوم/ از آنجا که آن سوی جبهه جهاد اقتصادی دشمن سر سختی مصمم به مقابله است، برای مواجهه درست و تحقق پیروزی، توجه به ترفندها، ابزار، و امکاناتی که دشمن برای مقابله با جبهه خودی به کار می بندد ضروری ست. تحریم اقتصادی، تفسیر نادرست از هدفمندی یارانه ها، متشنج کردن جو اقتصادی جامعه با اخلال در عرضه عادلانه کالا و اقدامات خرابکارانه جهت التهاب در حوزه اقتصادی از جمله اقدامات خصمانه دشمنان داخلی و خارجی برای استیصال کشور در این عرصه است.
"همه کسانى که از پیشرفت ملت ایران ناراضىاند، آنجا در مواجهه با ملت ایران جمع شدهاند... هرچه هم بتوانند، کارشکنى میکنند. هرچه شما براى این پیشرفت احتیاج داشته باشید، آنها سعى میکنند بر روى آن متمرکز شوند و دسترسى شما به آن را مشکل و دشوارکنند."
سوم/ نظر به آنکه موانع بازدارنده موجود می تواند به سستی در اراده و یاس از نیل به پاسخ مناسب منجر شود ضروری است با لحاظ کردن جنبه معنوی جهاد و توجه به تقدس این امر، تلاش و فعالیت مبارزه گونه در این مسیر صبغه و رنگ مذهبی یافته و به عنوان تکلیفی الهی به آن نظر شود تا از خستگی و یاس احتمالی ممانعت به عمل آمده و به موفقیت و پیروزی های بزرگ منتهی شود.
"من از همه کارکنان، متخصصان و فعالان این عرصه... به جد میخواهم که کار خودتان را جهاد فى سبیلاللَّه بدانید، احساس خستگى نکنید و بدانید جهاد فى سبیلاللَّه وعده الهى بر پیروزى آن است… خداى متعال به آن تلاشى، به آن کارى، به آن نیت و عزمى که در این جهت باشد، حتماً برکت میدهد و کمک میکند."
چهارم/ آنچنانکه در جبهه نبرد نظامی سربازان خط مقدم جنگ با پشتیبانی همه جانبه مردمی و بسیج تدارکات و امکانات پشت جبهه ها به پیروزیهای چشمگیر دست یافتند نبرد در حوزه اقتصادی و نیل به قله های فتح در این جبهه نیز نیازمند همراهی و همگامی همه مردم است. این همکاری می تواند با صرفه جویی در مصرف و اجتناب از اسراف، توجه به راهکارها و پیشنهادات کارشناسان متعهد اقتصادی، اعراض و بی توجهی به شایعات و اقدامات تبلیغی خرابکارانه دشمن- که نشان دهنده استیصال دشمنان و کینه ورزی آنان نسبت به ملت و اوج وطن فروشی آنان است- و تحمل شرایط سخت احتمالی که لازمه برداشتن گامهای متعالی به سمت پیشرفت اقتصادی است نمود بیابد.
"یک جمله خطاب به همه ملت ایران است و آن اینکه در این جهاد اقتصادى همه شریکند. در اداره اقتصاد یک ملت، مصرف هم یک رکن عمده است؛ مصرف درست، مصرف خوب، مصرف دور از اسراف و تبذیر و اتلاف مال؛ همین چیزى که همیشه توصیه میشود."
پنجم/ برای اطمینان بیشتر از ثمر بخشی مبارزه اقتصادی تربیت نیروهای کارامدی که سهم شاخه طراحی عملیات را بر عهده خواهند گرفت اساسی و اجتناب ناپذیر است. این بعد از مبارزه نگاه عمیقی به جهاد علمی نیروهای جوان کشور خواهد داشت. استفاده از امکانات علمی و توجه به پیشرفت در علم اقتصاد کار عمده ای ست که باید صورت بگیرد. در کنار این امر تهذیب نفس و دمیدن روح تعهد در متخصصین و عجین کردن علم و ایمان نتیجه مطلوب را به دست می دهد.
"گاز ثروت است، نفت ثروت است؛ اما از این ثروتها خیلى مهمتر، نیروى انسانىِ با استعداد و علاقهمند و داراى توان کار است. ما این ثروت را داریم؛ اصل این است. اگر یک ملتى این نیروى انسانى را داشت، میتواند ثروتهاى طبیعى خودش را هم استحصال کند و در خدمت ملت قرار دهد."
ششم/ اعتماد به نفس و اتکا به داشته ها و امکانات داخلی و اراده و ایمان مستحکم بخش عمده ای از سهم جهاد اقتصادی است.
"هریک قدمى که شما در این کار و امثال این کار پیش بروید، دشمن را عصبانى میکند، ناراحت میکند، هرچه هم بتوانند، کارشکنى میکنند. هرچه شما براى این پیشرفت احتیاج داشته باشید، آنها سعى میکنند بر روى آن متمرکز شوند و دسترسى شما به آن را مشکل کنند، دشوار کنند… علاج چیست علاج، برگشتن و تکیه کردن به خود، استمداد از توانائىهاى خود، این چشمهى جوشان تمام نشدنى اراده انسانى و استعدادى که بحمداللَّه در ایران عزیز ما، در مردم ما، در نسل جوان ما وجود دارد."
هفتم/ برای پیشبرد یک مبارزه از هر نوعی که باشد و رسیدن به نقطه هدف، طرح نقشه راه ضروری است. جهاد اقتصادی یک عملیات همه جانبه و حساب شده برای فتح قله های دست نیافته اقتصادی است و به تعبیه تمهیدات تعالی بخش نیازمند است. برای تدوین یک نقشه راه کارامد و پاسخگو در حوزه جهاد اقتصادی توجه به چند نکته ضروری ست:
نخست اینکه رصد امکانات و ظرفیت های موجود اقتصادی مسیر حرکت به سوی تعالی بخشی اقتصادی کشور را با چالشهای کمتری مواجه کرده و اطمینان بیشتری نسبت به دستیابی به اهدف مورد نظر به دست می دهد.
دوم اینکه با نگاه منطقی به موانعی که نتیجه آن باز دارندگی از پیشرفت اقتصادی است و لحاظ کردن و تعبیه راهکارهای رفع آنها در نقشه راه، طراحی برنامه پیشرفت و تعالی آسانتر و نتیجه بخش تر خواهد بود.
سوم اینکه پیش بینی نقاط شکست احتمالی و تبیین راه های جبران شکست معقول و منطقی ست و به پختگی نقشه راه کمک می کند.
جهاد اقتصادی قطعه دیگری از پازل حضور پرشکوه ملت انقلابی ایران در عرصه پیشرفت و تعالی است که نتیجه ای جز سرافرازی و اقتدار در پی نخواهد داشت.
- ۹۰/۰۱/۱۷